De Rhodesian Ridgeback is een bijzondere hond, niet een ras dat voor iedereen geschikt is. Het sterke en eigenzinnige, zelfstandige karakter van de hond vraagt om een baas die op een vriendelijke manier consequent is en veel geduld en een goed gevoel voor humor heeft. Ridgebacks zijn slimme maar ook gevoelige honden; de omgang met de hond moet duidelijk en eerlijk zijn, de hond moet het gevoel hebben op zijn baas te kunnen vertrouwen. De Ridgeback is een hond die respect verdient – geef je hem dat, dan pas kan je deze terug verwachten. Het opbouwen van de band met je hond is van het allergrootste belang. Hiermee kun je de omgang tussen jou en je hond en het gedrag van je huisgenoot op een veel betere manier sturen. Rhodesian Ridgebacks zijn, uitzonderingen daargelaten, zeer aanhankelijk naar hun baas toe. Ze horen bij de baas of het gezin in huis, het zijn absoluut geen honden om buiten in een kennel te houden of uit te sluiten van het gezinsleven.

De Ridgeback is, zoals gezegd, sterk maar tegelijk ook erg gevoelig. De meeste Ridgebacks zullen dan ook snel associaties leggen. Dit heeft als voordeel dat ze erg snel leren, maar als nadeel dat ze vaak aan één negatieve ervaring al genoeg hebben om een afkeer tegen iets of iemand te ontwikkelen. Je ziet geregeld dat wanneer een Ridgeback als pup een negatieve ervaring heeft gehad met een bepaald ras hij daar voor de rest van zijn leven angstig of zelfs angst agressief op zal reageren. Uiteraard is dit te voorkomen met een goede socialisatie en voldoende training/begeleiding.

Een Ridgeback zal veel baat hebben bij een geschikte hondenschool met gediplomeerde instructeurs waar ze trainen zonder correctiemiddelen.

Liever lui dan moe?

De Ridgeback is een atletische hond met over het algemeen een zeer goede conditie die dol is op wandelingen en ruimte om te rennen.

Ze houden van rennen, spelen, in sommige gevallen ook van zwemmen en ze hebben voldoende, maar niet overdreven veel, beweging nodig. In huis zijn ze rustig tot lui. Ze houden enorm van slapen – graag op een zo comfortabel mogelijke plek (de bank, een dik en groot kussen, zacht en fluffy kleden worden ook zeer gewaardeerd). Veel Ridgeback baasjes begrijpen deze karaktereigenschap heel goed en hun honden worden vaak op hun wenken bediend met prachtige hondenbedden, bijzondere manden en kussens en veel dekens waar ze onder kunnen liggen. En daarbij worden veel bijzondere poses aangenomen.

Als er iets is waar Ridgebacks van houden is het wel in de zon liggen. Bij gebrek aan zon voldoet de kachel ook prima. Je vraagt je soms af waarom hun haren er nog opzitten: ze zitten er zo dicht bovenop dat je zou verwachten dat ze weg schroeien. Maar: hoe warmer hoe beter.

nl_NLNederlands